CI productions
Image default
Eten en drinken

13 begeleidende planten om naast aardappelen te groeien

Hier is een snelle begeleidende plantgids om u te helpen beslissen wat u naast uw aardappelen gaat planten – van groenten tot bloemen tot aromatische kruiden:

 1. Alyssum: Alyssum is een bodembedekkende bloem die nuttige insecten aantrekt en dient als een natuurlijke mulch om bodemvocht vast te houden en onkruid af te schrikken.
 2. Koolfamilieplanten: Aardappelen zijn een uitstekende keuze om te planten in de buurt van planten in de koolfamilie (brassica’s), waaronder broccoli, kool, bloemkool, boerenkool, boerenkool en koolrabi, omdat deze planten ondiepe wortelstelsels hebben die niet zullen strijden om de ruimte of voedingsstoffen die aardappelen nodig hebben. Het is een geweldige manier om de ruimte van uw tuin te maximaliseren.
 3. Maïs: Terwijl aardappelen meestal ondergronds groeien en heel weinig bovengronds oppervlak nodig hebben, is maïs het tegenovergestelde: het wordt hoog en heeft ondiepe wortels. Als u aardappelplanten tussen uw maïsstengels plant, profiteert u van hun verschillende behoeften en maximaliseert u de ruimte in uw tuin.
 4. Bieslook: Bieslook is een ondiep geworteld kruid dat nuttige insecten aantrekt en niet dezelfde ruimte gebruikt als aardappelen in de tuin. Als bonus is bieslook een populair kruid bij aardappelgerechten zoals gebakken aardappelen en geroosterde aardappelschillen.
 5. Koriander: Koriander (ook wel koriander genoemd) wordt beschouwd als een van de beste gezelschapsplanten voor aardappelen. Het is een kruid met parapluvormige bloemen dat uitstekend is in het aantrekken van nuttige insecten (zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen, sluipwespen en gaasvliegen) die zullen jagen op schadelijk ongedierte, waaronder coloradokevers.
 6. Vlas: De tannines en lijnzaadolie in de vlasplant helpen Colorado-aardappelkevers af te schrikken.
 7. Mierikswortel: mierikswortel stoot niet alleen Coloradokevers af, het kan ook de ziekteresistentie van aardappelplanten verbeteren
 8. Prei: Prei is een ondiep geworteld allium dat niet dezelfde ruimte gebruikt als aardappelen in de tuin. Als bonus is prei een populaire toevoeging aan aardappelgerechten zoals gegratineerde aardappelen.
 9. Peulvruchten: Van sugar snaps tot sperziebonen, peulvruchten zijn een uitstekende keuze om met aardappelplanten te kweken, omdat ze de broodnodige stikstof in de grond leveren. Daarnaast schrikken aardappelplanten de Mexicaanse bonenkever af, een plaag van veel peulvruchten.
 10. Goudsbloemen: Goudsbloemen zijn een van de meest populaire gezelschapsplanten omdat ze een breed scala aan plagen afstoten, waaronder aardappelkevers – een veel voorkomende plaag van aardappelplanten.
 11. Oost-Indische kers: Oost-Indische kers zijn mooie bloemen die schadelijke insecten zoals bladluizen en aardappelkevers aantrekken. Hoewel dit misschien contra-intuïtief lijkt, planten veel tuinders Oost-Indische kers op korte afstand van hun moestuin om ongedierte weg te lokken van hun gewassen.
 12. Petunia’s: Petunia’s zijn bloemen die nuttige insecten aantrekken om te helpen bij natuurlijke ongediertebestrijding.
 13. Boerenwormkruid: Boerenwormkruid is een minder bekend kruid met bloemen die nuttige insecten aantrekken.

Conclusie:

Ga voor het kopen van pootaardappelen naar Aardappelshop.nl