CI productions
Image default
Dienstverlening

Elektricien, timmerman en meer: er is een tekort aan vakmensen

Waar vroeger veel mensen gingen werken in de fabriek, als timmerman, elektricien of monteur is er vandaag de dag een groot tekort aan vakmensen in Nederland. Echter zijn er ontzettend veel mensen die dagelijks op zoek zijn naar vakmensen om hun klussen uit te voeren. Bovendien is de schaarste van de Nederlandse arbeidsmarkt op zichzelf al ontzettend hoog. Zo zijn er momenteel maar liefst ruim 450.000 vacatures beschikbaar. Ruim 100.000 daarvan zijn vacatures uit de bouw- en technieksector. Zo staan er talloze vacatures open voor ‘Elektricien Lelystad’, ‘Installatiemonteur Eindhoven’ en ‘Stukadoor Leeuwarden’. De huidige vakmensen hebben dan ook hun handen vol aan de vele klussen die ze dagelijks realiseren. 

Het mbo is minder populair

Het huidige tekort aan vakmensen komt voornamelijk door het feit dat steeds minder jongeren zich inschrijven voor mbo-opleidingen. Op het mbo worden namelijk vele opleidingen aangeboden die studenten klaarstomen voor een beroep in de bouw of technische sector. Veel jongeren aanschouwen beroepen uit deze sectoren als minder aantrekkelijk. het imago van vakmensen is dan ook niet altijd positief. Jongeren willen namelijk niet graag met hun handen werken of vies worden tijdens het werk. Ook denken jongeren dat de status die je krijgt als je een beroep uit de bouw en technische sector lager is dan dat je bijvoorbeeld een ‘hbo beroep’ hebt. Desondanks zijn de baankansen voor mbo studenten ontzettend hoog. 

Het bepalen van het salaris

Naast dat de toestroom van mbo studenten momenteel zeer laag is, is er nog een ander probleem die zorgt voor een tekort aan vakmensen: het salaris. Want ook al verdienen goede vakmensen in de meeste gevallen een zeer net salaris, stemmen veel werkgevers nog altijd het salaris af op opleidingsniveau. In de meeste gevallen verdient iemand die hbo of wo geschoold is dan ook sneller meer salaris dan iemand die mbo geschoold is. Echter is dit niet altijd eerlijk. Een goede vakman voegt namelijk net zoveel of misschien nog wel meer waarde toe voor de samenleving dan hbo of wo beroepen.