CI productions
Image default
Vervoer en transport

Welke rijbewijzen bestaan er?

Een rijbewijs is iets dat de meeste mensen graag willen halen zodat ze hun voertuig naar keuze mogen besturen. Of je nou een auto, scooter of vrachtwagen wilt besturen, overal heb je een rijbewijs voor nodig. In deze blog lees je meer over de verschillende rijbewijzen die er in ons land bestaan.

De meest voorkomende rijbewijzen

Rijbewijs B

Verreweg het rijbewijs dat het vaakste gehaald wordt is rijbewijs B. Zodra je in het bezit van rijbewijs B bent, ben je bevoegd om een auto te besturen. Hiermee mag je maximaal 8 andere personen vervoeren en mag je een auto besturen met een gewicht van maximaal 3500 kilogram. Het gebruik van een aanhanger is toegestaan, maar alleen als deze minder dan 750 kilogram weegt en het totaalgewicht van de auto en de aanhanger nog steeds onder de 3500 kilogram blijft.

Rijbewijs AM

Een tweede rijbewijs dat vaak gehaald wordt is het rijbewijs AM. Hiermee mag je een bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets en brommobiel besturen. Dit rijbewijs kun je al halen vanaf de leeftijd van 16 jaar en is dus eerder een mogelijkheid dan het standaard rijbewijs B. Bij het behalen van je rijbewijs B krijg je een rijbewijs AM er echter bij. Je hoeft dus niet eerst je rijbewijs B te halen en daarna nog je rijbewijs AM.

Rijbewijs C

Het volgende rijbewijs is het rijbewijs C. Dit is het vrachtauto rijbewijs en dit rijbewijs kent twee gradaties: C en C1.

Met een C-rijbewijs mag je een vrachtwagen met een gewicht van meer dan 3500 kilogram besturen, zonder limiet. Met een rijbewijs C1 mag je vrachtwagens en campers besturen met een gewicht tussen de 3500 en 7500 kilogram.

Rijbewijs A

Tot slot is er nog het rijbewijs A. Hiermee mag je een motor besturen en ook dit rijbewijs kent verschillende gradaties: A1, A2 en A.

Met het rijbewijs A1 mag je een lichte motor besturen met een maximaal vermogen van 11 kilowatt en maximaal 125 cc. Met een rijbewijs A2 mag je een middelzware motor besturen met een maximaal vermogen van 35 kilowatt en met een rijbewijs A mag je een zware motor besturen, zonder een maximaal vermogen.