CI productions
Image default
Onderwijs

In de zomer zit muziek

Zomerkriebels

Is de zomer het beste seizoen om muziek te maken? Natuurlijk heeft in de donkere dagen met een dekentje op de bank muziek luisteren terwijl je een kopje thee drinkt en een beetje met je tenen wiebelt ook charme. Maar er is iets aan zonnig weer en hoge temperaturen dat vraagt om opzwepende ritmes, vrolijke deuntjes en dansen in het park. Geen wonder dat er in de zomer zo veel festivals georganiseerd worden. Maar het einde van de zomer is ook een mooi moment voor muzikale activiteiten op school. Dat alle leerlingen weer terug de klaslokalen in moeten, wil immers niet zeggen dat ze ook de hele dag stil hoeven te zitten. Toch?

Opzwepende ritmes

Je hoeft alleen maar een aanstekelijke zomerhit aan te zetten om te constateren dat ieder mens gevoelig is voor ritme. De één begint meteen te dansen, de ander houdt het misschien bij een bescheiden tikken met een voet, maar iedereen reageert op ritme. Het is dan ook ontzettend leuk om van dit aangeboren talent in ieder kind gebruik te maken door met de hele klas aan de slag te gaan met percussie. Bijvoorbeeld met een energieke djembe workshop. Wedden dat de leerlingen helemaal niet zo lang nodig hebben voordat ze een indrukwekkend muziekstuk uit dit klassieke Afrikaanse slaginstrument toveren? Maar zelfs in alledaagse voorwerpen als vaten, tonnen en emmers zit magie. Eh, muziek!

Voetjes van het grasveld

Dansen kan in een danslokaal, maar bij mooi weer kan het absoluut ook buiten. Is er iets leuker dan met de hele klas dansen op het sportveld of misschien zelfs in het park? Zeker als het om dansstijlen gaat die verbonden zijn met muziekgenres die supergoed tot hun recht komen in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse ritmes, die vragen om vrolijke bewegingen en een energieke choreografie. Natuurlijk kunnen de leerlingen ook zelf een dans samenstellen op hun favoriete zomerhit. Zo is de dansworkshop meteen een leuke terugblik op de zomervakantie.

https://www.grotebroer.nl