CI productions
Image default
Gezondheid

Fysieke effecten van stress

Benieuwd wat stress met je fysieke lichaam doet? Nick de Waard, expert op het gebied van stressklachten kan je uitleggen wat er precies gebeurt op het moment dat je stress ervaart. In dit artikel lees je er alles over.

Stress vertraagt ​​sommige normale lichaamsfuncties, zoals die van het spijsverterings- en immuunsysteem. Het lichaam kan dan zijn middelen concentreren op ademhaling, doorbloeding, alertheid en de voorbereiding van de spieren voor plotseling gebruik.

Het lichaam verandert op de volgende manieren tijdens een stressreactie:

  • bloeddruk en pols stijgen
  • ademhaling versnelt
  • spijsvertering vertraagt
  • immuunactiviteit neemt af
  • Je kunt last krijgen van oorsuizen
  • spieren worden meer gespannen
  • slaperigheid neemt af door een verhoogde staat van alertheid

Hoe een persoon op een moeilijke situatie reageert, bepaalt de effecten van stress op de algehele gezondheid. Sommige mensen kunnen meerdere stressoren achter elkaar of tegelijk ervaren zonder dat dit tot een ernstige stressreactie leidt. Anderen kunnen een sterkere reactie hebben op een enkele stressor.

Een persoon die het gevoel heeft dat hij niet genoeg middelen heeft om ermee om te gaan, zal waarschijnlijk een sterkere reactie hebben die gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Stressoren beïnvloeden individuen op verschillende manieren.

Sommige situaties geven meer stress dan anderen.

Sommige ervaringen die mensen over het algemeen als positief beschouwen, kunnen leiden tot stress, zoals het krijgen van een baby, op vakantie gaan, verhuizen naar een beter huis en promotie krijgen op het werk.

De reden hiervoor is dat ze doorgaans gepaard gaan met een aanzienlijke verandering, extra inspanning, nieuwe verantwoordelijkheden en een noodzaak tot aanpassing. Ze vereisen ook vaak dat een persoon stappen zet in het onbekende.

Iemand kan bijvoorbeeld uitkijken naar een hoger salaris na een promotie, maar zich afvragen of hij de extra verantwoordelijkheden aankan.

Een aanhoudend negatief reageren op uitdagingen kan een negatief effect hebben op gezondheid en geluk.

https://nickdewaard.nl/oorsuizen-door-stress/