CI productions
Image default
Woningen

Interessante hardhouten lay-outpatronen

We snappen het. Het aantal keuzes dat u moet maken bij het plannen van uw vloerproject kan overweldigend zijn. Als je eenmaal een hardhouten vloer hebt gekozen en de vlek hebt gevonden die je wilt, kan de gedachte dat je een andere beslissing moet nemen over de indeling, je hoofd doen ontploffen. Maar het patroon van de houten vloer is net zo belangrijk als de vlek van het hout in de mate waarin het het uiterlijk van een kamer kan beïnvloeden. Hier zijn enkele van de meest populaire lay-outpatronen voor houten vloeren:

  • Parket

  • Visgraat

  • Chevron

  • Recht

  • Diagonaal

  • Willekeurig

  • Basketweave

We nemen u mee door een overzicht van deze patroonopties voor hardhouten vloeren om uw beslissing.

Wat zijn parketvloeren?

Parketvloeren zijn wanneer houten planken in kleinere stukken worden gesneden om herhalende patronen op een vloer te creëren. In principe is elk vloerpatroon dat niet parallel loopt een parketvloer. Chevron-, visgraat- en basketweave houten vloerpatronen zijn allemaal soorten parketvloeren.

Wat is het verschil tussen visgraat en chevron?

Zowel visgraat als chevron zijn zigzag-vloerpatronen, dus ze lijken van een afstand misschien op elkaar, maar ze zijn anders, en het kiezen van het een of het ander kan de sfeer van een kamer veranderen. Beide stijlen worden in kortere planken gesneden, maar chevron wordt in een hoek van 45° gesneden, terwijl visgraat loodrecht wordt gesneden, wat betekent dat visgraatplanken rechthoeken zijn. Hierdoor kan chevron een doorlopend zigzagpatroon hebben, terwijl visgraat een in elkaar grijpend zigzagpatroon heeft. Een voordeel van chevron is dat het doorlopende zigzagpatroon een ruimte groter en moderner kan laten lijken. Visgraat geeft een meer rustieke, klassieke uitstraling, dus het is perfect als je van een landelijke of eigentijdse esthetiek houdt. Beide stijlen worden al eeuwenlang gebruikt en ze gaan nergens heen, dus ze zijn de investering waard.

Als je van de zigzag-look houdt, lees dan onze blogpost waarin het verschil tussen visgraat en chevron. Zorg ervoor dat u zowel de stijl als de kosten in overweging neemt en weeg wat voor u het belangrijkst is. Afhankelijk van uw budget, kunt u mogelijk niet het gewenste hardhouten materiaal en het gewenste vloerpatroon krijgen. Kiezen tussen stijl en kosten is misschien geen compromis dat u wilt sluiten. Maar het goede nieuws is dat als het chevronpatroon van hardhout buiten je budget valt, je dezelfde look kunt bereiken met vinyl- of laminaatvloeren – op die manier krijg je de uitstraling van hout en het chevronpatroon zonder dat je de bank hoeft te breken.

Wat als ik een eenvoudig patroon wil?

Een klassieke, goedkope optie voor de lay-out van uw hardhouten vloer is een recht patroon. Als u de kamer groter wilt laten lijken, moeten de planken parallel aan de langste muur van de kamer worden geïnstalleerd. Wanneer u een recht vloerpatroon gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u de planken verspringt, zodat de randen ver genoeg uit elkaar liggen. Een goede vuistregel is om 2-3 keer de breedte van de planken te spreiden. Houdt er rekening mee dat dit type vloer wat duurder is, bent u op zoek naar een goedkopere optie? Kijk dan eens naar waterbestendig laminaat.

https://vloerenbaas.nl