CI productions
Image default
Beauty en verzorging

Van draad tot afgewerkte Abaya: Een uitgebreide handleiding

Je eigen abaya-jurk maken is een geweldige manier om een op maat gemaakt kledingstuk te krijgen en geld te besparen. Normaal kopen we een abaya op abayashop.nl, maar met een paar eenvoudige instructies kun je in een mum van tijd je eigen abaya-jurk naaien. En met een beetje tijd en moeite kun je een prachtige abaya-jurk maken die perfect is voor elke gelegenheid.

Beslis over de stijl van de Abaya die je wilt maken

De eerste stap bij het maken van je eigen abaya is beslissen over de stijl die je wilt. Wil je een traditionele mantel van vloerlengte, of iets korter en moderners? Zodra je hebt besloten over de lengte, moet je een stof kiezen. 

1. Kies de juiste stof – het moet licht en vloeiend zijn

Traditionele abaya’s worden gemaakt van zwarte wol, maar je kunt ook lichtere stoffen gebruiken zoals katoen of linnen. Als je van plan bent om je abaya bij warm weer te dragen, zoek dan naar een stof die goed ademt en waar je niet van gaat zweten. Zodra je je stof hebt gekozen, is het tijd om je abaya te knippen en te naaien. Als je geen vertrouwen hebt in je naaivaardigheden, zijn er online genoeg handleidingen te vinden die je op weg kunnen helpen. Met een beetje moeite kun je een mooie en stijlvolle abaya maken die perfect is voor elke gelegenheid.

2. Knip de patroondelen voor de voorkant, achterkant en mouwen uit

Meet jezelf eerst op vanaf de bovenkant van je schouder tot aan de grond. Knip vervolgens een stuk stof van twee keer deze lengte en breedte die je wenst voor het afgewerkte kledingstuk. Voor de mouwen knipt u twee rechthoeken van stof die elk even lang zijn als de afstand van uw schouder tot uw elleboog, en ongeveer half zo breed als het hoofddeel van het lijfje. 

3. Naai de zijnaden en pas het kledingstuk om te kijken of het past

Om de jurk in elkaar te zetten, naait u eerst de mouwen bij de schouders aan het lijfje vast. Vouw vervolgens de stof in de lengte dubbel en naai de zijkanten vast. 

abaya

4. Werk de randen af met een biaisband of andere afwerking

De abaya is meestal gemaakt van een lichte stof zoals katoen of polyester. Bij het afwerken van de randen van een abaya is het belangrijk een methode te kiezen die niet te veel volume of gewicht aan het kledingstuk toevoegt. Bias tape is een smalle strook stof die kan worden gebruikt om een gladde, afgewerkte rand te creëren. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar zwart is de meest populaire keuze voor een abaya. Andere opties voor het afwerken van de randen van een abaya zijn het inbinden met lint of kant, of het gebruik van een decoratieve steek zoals een dekensteek. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je de randen van je abaya afwerkt voordat je hem draagt. 

5. Voeg eventuele versieringen toe, zoals borduurwerk of pailletten

Hoewel de abaya traditioneel een eenvoudig, onversierd kledingstuk is, is er geen reden waarom je niet je eigen persoonlijke touch kunt toevoegen met wat versieringen. Borduren is een populaire manier om een abaya visueel interessant te maken, en er zijn eindeloze mogelijkheden wat betreft het ontwerp. Voor iets meer pit kun je proberen wat pailletten of kralen toe te voegen. Deze kunnen in patronen of willekeurig worden aangebracht voor een meer funky look. Dus leef je uit, want met een paar eenvoudige toevoegingen kun je van je abaya een echt uniek kledingstuk maken.

https://www.abayashop.nl/