CI productions
Image default
Aanbiedingen

Wat is Propyleen Glycol en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is Propyleen Glycol en waarvoor wordt het gebruikt?

Propyleenglycol, vaak aangeduid als PG, is een vorm van chemische verbinding die gebruikt wordt in een verscheidenheid aan producten. Hoewel het misschien niet iets is waar je dagelijks aan denkt, kom je waarschijnlijk vaker in contact met propyleenglycol van https://www.propyleenglycol.com/ dan je beseft. Het zit in voedsel, cosmetica, medicijnen en andere huishoudelijke artikelen. Laten we eens nader bekijken wat propyleenglycol is en waarvoor het gebruikt wordt.

 

Wat is propyleenglycol?

Propyleenglycol is een organische verbinding met de chemische formule C3H8O2. Het is geur- en smaakloos, waardoor het een ideaal additief is voor veel producten. Het is ook niet giftig, waardoor het bij juist gebruik veilig is voor menselijke consumptie. Propyleenglycol is sinds 1959 goedgekeurd voor gebruik door de FDA en geclassificeerd als “algemeen erkend als veilig” (GRAS).

 

Gebruik van propyleenglycol

Propyleenglycol kan door zijn veelzijdigheid in een groot aantal producten worden gebruikt. Hier zijn enkele veel voorkomende toepassingen:

Voedsel – Propyleenglycol komt voor in veel bewerkt voedsel, zoals kauwgom, cakemixen, ijs en glazuur. Het helpt deze voedingsmiddelen vochtig te houden en voorkomt dat ze te snel muf worden of verkleuren.

Cosmetica – Propyleenglycol zorgt ervoor dat cosmetica zoals lotions en deodorants niet te dik worden of te snel uitdrogen.

Medicijnen – Propyleenglycol komt ook voor in bepaalde medicijnen zoals oordruppels of vloeibare antibiotica, omdat het werkt als een oplosmiddel om actieve ingrediënten sneller in het lichaam te helpen oplossen dan andere oplosmiddelen alleen.

Huishoudelijke producten – Ten slotte kan propyleenglycol ook gevonden worden in huishoudelijke artikelen zoals wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, verf en vernis, omdat het helpt deze producten gelijkmatig over oppervlakken te verdelen zonder resten of strepen achter te laten als ze opgedroogd zijn.

 

Zoals we in dit overzicht van propyleenglycol hebben gezien, heeft deze veelzijdige verbinding vele toepassingen in een groot aantal industrieën, waaronder de productie van levensmiddelen en medicijnen. Hoewel we niet dagelijks aan propyleenglycol denken, is de kans groot dat je vaker met deze chemische verbinding in contact komt dan je beseft!

 

https://www.propyleenglycol.com