CI productions
Image default
Industrie

Welke aandrijfriem moet ik kiezen?

Een aandrijfriem lijkt een eenvoudig product, maar er zijn veel ontwikkelingen geweest de afgelopen jaren. Het is belangrijk om de originele aandrijfriem of beste optie te gebruiken. Deze keuze is alleen niet zo simpel gemaakt. Na het lezen van dit artikel kunt u een weloverwogen keuze maken.

1. V-snaren

De V-snaar heeft zijn naam te danken aan de V-vormige uitsnede van de riem. Deze V-snaar wordt met de trekkoorden in de rubberen riem naar de bijbehorende poelie getrokken. Hierdoor is de wrijving hoger en kan er mee kracht worden overgebracht. In de afgelopen jaren zijn er verbeteringen doorgevoerd, waaronder bijvoorbeeld sterkere koorden. Hierdoor kan er meer vermogen worden overgebracht. Daarnaast zijn er ook varianten met kleine tandjes, dit zorgt voor een flexibele riem, zodat deze ook gebruikt kan worden bij kleine poelies.

2. Tandriemen

Het grootste voordeel van tandriemen is, er vindt geen slip plaats. Bij het eerder genoemde aandrijfcomponent is er één nadeel, er ontstaat slip. In de meeste gevallen kan dat geen kwaad, maar in situaties waar de assen synchroon moeten lopen, is een tandriem de beste keuze. Met een tandriem is het mogelijk om grote vermogens over te brengen. Daarnaast zijn tandriemen en tandriemschijven van lichter materiaal, waardoor de aandrijving minder geluid maakt. 

3. Overig

Rondsnaren zijn riemen die een ronde doorsnede hebben. Ze zijn ook wel te vergelijken met O-ring. De rondsnaren worden gemaakt van polyurethaan en zijn eenvoudig op maat te maken. Dan zijn er nog platte riemen, deze riemen hebben een paar voordelen ten opzichte van de v-snaren. Er is bijvoorbeeld minder wrijvingsverlies, met daardoor een hoger rendement van meer dan 98%. Deze riemen worden vaak gebruik in geavanceerde toepassingen, zoals hoogtoerige aandrijvingen bij houtbewerkingsmachines. Als laatste zijn er nog noppen riemen, het voordeel hiervan is dat ze zowel in de lengte als in de breedte nauwkeurig te positioneren zijn. Ze worden regelmatig bij automatiseringstoepassingen toegepast.

We hopen u voldoende informatie over de verschillende types aan aandrijfriemen voorzien te hebben. De keuze kunt u het beste baseren op de functie en voorwaarden die passen bij het apparaat waarvoor de riemen benodigd zijn.

 

https://unspi.com/nl/producten/aandrijvingen/tandriemen