CI productions
Image default
Woning en Tuin

Een nieuwe vloer? Vergeet vooral de ondergrond niet!

Je wilt een nieuwe vloer leggen en je hebt waarschijnlijk al verschillende opties overwogen. Een nieuwe vloer kan de uitstraling van je huis of appartement aanzienlijk verbeteren en kan de waarde ervan verhogen. Maar voordat je begint met het leggen van de nieuwe vloer, moet je eerst nadenken over het egaliseren van de vloer. Dit proces is belangrijk omdat het de basis vormt voor de nieuwe vloer en eventuele problemen oplost die later kunnen optreden. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van het egaliseren van de vloer en welke stappen je moet nemen om dit te doen.

Waarom is vloer egaliseren belangrijk?

Het egaliseren van de vloer is belangrijk omdat het zorgt voor een vlak oppervlak waarop de nieuwe vloer kan worden gelegd. Als de vloer niet vlak is, kan dit leiden tot een aantal problemen. Ten eerste kan de nieuwe vloer ongelijk liggen, wat visueel niet aantrekkelijk is en struikelgevaar kan veroorzaken. Ten tweede kan het leiden tot vroegtijdige slijtage van de vloer, omdat sommige delen van de vloer meer worden belast dan andere. Dit kan vooral problematisch zijn bij zwaar meubilair, zoals boekenkasten, dressoirs of bedden. Een oneffen vloer kan ook leiden tot problemen met deuren die niet goed sluiten of ramen die niet goed openen. Door de vloer te egaliseren, zorg je ervoor dat de nieuwe vloer gelijkmatig wordt gelegd en dat eventuele problemen in de toekomst worden voorkomen.

Hoe egaliseer je de vloer?

Voordat je begint met het vloer egaliseren, moet je ervoor zorgen dat de vloer droog, schoon en vrij van stof en vuil is. Als er scheuren of gaten in de vloer zitten, moeten deze worden opgevuld met een geschikt vulmiddel. Nadat de vloer is voorbereid, kun je beginnen met het egaliseren.

Stap 1: Maak de egalisatie mix volgens de instructies op de verpakking. Het is belangrijk om de juiste verhoudingen te gebruiken en ervoor te zorgen dat de mix goed wordt gemengd.

Stap 2: Giet de egalisatie mix op de vloer en gebruik een egalisatie spaan om de mix gelijkmatig te verdelen. Begin in het midden van de kamer en werk naar de muren toe. Houd de egalisatie spaan in een hoek van 45 graden en strijk de mix in dunne lagen uit.

Stap 3: Laat de egalisatie mix drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

Stap 4: Schuur de vloer lichtjes met een schuurmachine om eventuele ruwe plekken glad te maken. Stofzuig de vloer vervolgens om alle stof

en vuil te verwijderen.

Stap 5: Controleer de vloer op eventuele onregelmatigheden en herhaal de legalisatieprocedure indien nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloer volledig vlak is voordat je begint met het leggen van de nieuwe vloer.

Nadat de vloer is geëgaliseerd, kun je beginnen met het leggen van de nieuwe vloer. Afhankelijk van het type vloer dat je kiest, kunnen er specifieke instructies zijn voor de installatie. Het is belangrijk om deze instructies zorgvuldig te volgen om ervoor te zorgen dat de vloer correct wordt gelegd.

Conclusie

Het egaliseren van de vloer is een belangrijke stap bij het leggen van een nieuwe vloer. Het zorgt voor een vlak oppervlak waarop de nieuwe vloer kan worden gelegd en voorkomt problemen in de toekomst, zoals ongelijke vloeren, slijtage en problemen met deuren en ramen. Het egaliseren van de vloer kan een eenvoudig proces zijn, maar het is belangrijk om de juiste instructies te volgen en ervoor te zorgen dat de vloer volledig vlak is voordat je begint met het leggen van de nieuwe vloer. Met deze stappen in gedachten, kun je genieten van een nieuwe, mooie vloer die vele jaren meegaat.