CI productions
Image default
Woning en Tuin

Last van zwammen

Als je last hebt van zwammen dan is het belangrijk dat je er zo snel mogelijk vanaf komt. Niet alleen kan de zwam houtconstructies zo erg aantasten dat deze niet meer te herstellen zijn. Maar ook kan de zwam zorgen voor ernstige gezondheidsklachten.

Oorzaken van zwammen

Zwammen (schimmels) kunnen hout aantasten en voor ernstige gezondheidsklachten zorgen, maar wat zijn de oorzaken van een zwam? Onderstaande punten zijn factoren waar de zwam niet alleen van houdt maar ook van groeit:

  • Vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen ontstaan door lekkages of rioolproblemen, los deze dan ook zo snel mogelijk op.

  • Slechte ventilatie

Probeer de woning zo goed mogelijk te ventileren. Zet de ramen en deuren een paar uur per dag open en houd de openingen van je ventilatieroosters vrij en schoon.

  • Slechte isolatie

Als een woning slecht geïsoleerd is kan er veel vocht binnen komen. Als het vocht in de muren en daardoor in huis komt, heb je een grote kans op overlast van zwemmen.

  • Weinig lichtval

De zwam houdt van donkere plekken zorg daarom ook voor genoeg lichtinval in de woning.

  • Hoge luchtvochtigheid

Probeer het luchtvochtigheidsgehalte in de woning lager dan 20% te houden om de zwam geen kans te geven. De zwam houdt van een vochtige omgeving, het is tenslotte een schimmel.

  • Warme temperaturen

De zwam houdt van warme temperaturen. Hoe warmer de muren zijn, hoe sneller de zwam groeit.

  • Naaldhout of loofhout

Sommige zwamsoorten hebben een voorkeur voor naaldhout of loofhout. Als je last hebt van zwamsoorten is het belangrijk om te controleren bij deze houten constructies of producten.

Bestrijding zwammen

Belangrijk om te weten is dat de zwammen niet zelf op lossen zijn. Ze zijn niet alleen te hardnekkig maar het bestrijden neemt ook nog risico’s met zich mee. Je kan de plaag nog erger maken, maar het kan ook voor gezondheidsrisico’s zorgen. Wel kun je de oorzaken vast aanpakken, maar voordat je dat doet regel alvast een ongediertebestrijder. Een ongediertebestrijder gaat veilig en effectief te werk. Laat dit dan ook zeker aan de bestrijder over.

De bestrijder zal de zwammen doormiddel van hout weg te snijden, gif spuiten en het wegkrabben van alle vruchtlichamen verwijderen. Dit alles doet hij volgens alle veiligheidseisen en zorgt ervoor dat alle zwammen zijn verwijderd zodat je er in een keer vanaf bent.

Heb je nu last van zwammen? Zorg ervoor dat je de oorzaken aanpakt en bel vandaag nog met de lokale ongediertebestrijder die zwambestrijding professioneel aanpakt.

https://beestjeskwijt.nl/ongedierte/zwam-bestrijden