CI productions
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is procestechniek?

Procestechniek is de combinatie van ontwerp, de bedrijfsvoering en de bediening van technische installaties uit de procesindustrie. Dit vakgebied omvat een deel werktuigbouwkunde, maar ook elektrotechniek en chemie komt hierbij kijken. Procestechniek heeft doorgaans een hoop te maken met regeltechniek. Simpelweg gezegd zet je hiermee grondstoffen om naar een eindproduct. Bijna alles om ons heen is ontstaan dankzij procestechniek: frisdrank, telefoon, benzine, koekjes, boeken, kaas, glas, bier ga zo maar door.

Specialist in industriële automatisering

Kuijpers is specialist in industriële automatisering, elektrotechniek en procestechniek in productieomgevingen voor de voedingsmiddelenindustrie, farmacie en chemie. Het hele proces van grondstof tot eindproduct omvat meerdere stappen zoals grondstofaanvoer, verwerking en menging. In grote geautomatiseerde fabrieken worden grondstoffen verwerkt tot halffabricaten of eindproducten. De machine wordt aangestuurd door de meetkamer of de operator. Laboratoriumtechnici bewaken de kwaliteit van grondstoffen en eindproducten.

Beroepen in de procestechniek

Het gebied van procestechniek omvat elektrotechniek, werktuigbouwkunde en chemie. Daarom kunt u op dit gebied verschillende functies uitvoeren. Je kunt aan het werk gaan als als allround operator, procestechnicus, procesengineer of storingsmonteur. Omdat de procesindustrie dag en nacht draait, werk je meestal in ploegendiensten, dus het varieert in de ochtend, middag, avond of avond. De processen spelen zich vaak af in gesloten systemen van met elkaar verbonden machines.

Van buitenaf is het niet mogelijk om te zien wat er in de machines gebeurt. Als procesoperator ben je helemaal op de hoogte van wat er precies gebeurt tijdens zo’n proces. Het is jouw taak om de machines goed afstellen, je zorgt ervoor dat het proces blijft doorlopen en bijsturen als er iets misgaat.

https://www.kuijpers.nl/specialismen/procestechniek-industrie