CI productions
Image default
Dienstverlening

De voordelen van procestechniek

U heeft de term procestechniek vast wel eens voorbij horen komen, maar wat houdt procestechniek nu precies in? Procestechniek omvat alle stappen, inclusief software en onderdelen die worden gebruikt om op een efficiente manier producten en diensten te bedenken en creeëren. Het omvat het gehele proces, van grondstof tot eindproduct of dienst. Het is een continu proces van verbetering. In de procestechniek gaat het er met name om dat het proces dag en nacht doorgaat, denk hierbij bijvoorbeeld aan de productie van bepaalde voedingsmiddelen. Procestechniek kan worden gebruikt om workflows te automatiseren en te vereenvoudigen en bedrijfsprocessen te versnellen en verbeteren, waardoor bedrijven flexibeler zijn en zich makkelijker kunnen aanpassen aan de verschuivende marktbehoeften. Ook speelt een goed proces een belangrijke rol bij het verlagen van de kosten voor alle bedrijfsactiviteiten.

Verschillende fases van de procestechniek

Zoals eerder aangegeven omvat procestechniek het gehele proces van begin tot eind. Dit proces bestaat uit verschillende fases. Te beginnnen met het advies en het maken van een ontwerp. Het uiteindelijke doel bepalen. Aan de hand hiervan krijgt het hele proces vorm. Vervolgens wordt er een globale planning gemaakt, deze fase wordt de pre-engineering fase genoemd. Vervolgens wordt deze globale planning tot in detail uitgewerkt door gespecialiseerde engineers. Hierna volgt de fase van uitvoering, waarin het totale proces echt vorm krijgt en de gehele installatie in gebruik wordt genomen. Hierna volgt slechts nog de onderhoudfase, waarin het zaak is het proces ten alle tijden zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Vakgebieden en banen

Omdat het gehele proces vanaf de ontwerpfase tot aan onderhoud zo groot is, komen er veel verschillende specialismes aan te pas. De procesindustrie bestaat onder andere uit werktuigbouwkunde, engineering, scheikunde en elektrotechniek. Een opleiding is hierin belangrijk, maar in de procesindustrie leert u vooral door te doen. Voorbeelden van banen in de procesindustrie zijn: procesoperator, procestechnoloog, engineer of storingsmonteur. Omdat dit een continu proces is wordt er vaak dag en nacht doorgewerkt.

https://www.kuijpers.nl/procestechniek-de-mogelijkheden