CI productions
Image default
Woning en Tuin

Het plannen & bouwen van een kippenhok naast je tiny house

Een Tiny House is super duurzaam. Vaak willen de bewoners van een Tiny House juist zo ecologisch verantwoord leven. Je eigen voedsel verbouwen is hier ook een onderdeel van. Daarom vinden veel tiny house bewoners het juist leuk om ook een kippen hok in de tuin te hebben.

Omdat er in de winter nauwelijks iets te werken is om buiten te werken, is het nu het ideale moment – in ieder geval voor tiny house eigenaren die niet alleen hun spreekwoordelijke voeten een paar weken willen ophouden – om enerzijds reparaties in het huis uit te voeren en anderzijds bijvoorbeeld de plannen voor hun tiny house te verfijnen. Door de kosten van het tiny house laag te houden tijdens de bouw van het tiny house, is er meer geld over voor een mooi kippenhok. Die zich met de gedachte aan de kippenhouding in de tuin meedraagt, want dat onze artikelenreeks zeker interessante informatie bevat over tuinkippen. Vandaag willen we een paar suggesties geven voor de bouw van een duurzaam kippenhok.

 

Kippenhok om zelf te bouwen voor 6 kippen

Op basis van onze ervaring met goedkope kippenstallen voor beginners en enkele maanden ervaring in de kippenhouderij, hebben we een stal ontworpen die aan de volgende eisen moet voldoen:

  • genoeg ruimte voor 6 kippen
  • binnenin opsplitsbaar in twee gebieden
  • kan buiten worden gebruikt met twee aparte stopcontacten
  • dus: elektronische sleutelgateways voor beide gebieden
  • Mogelijkheid om een overdekte volière toe te voegen
  • Koude deelruimte onder de stal
  • gemakkelijk schoon te maken van buitenaf
  • Alle armaturen kunnen individueel en eenvoudig worden verwijderd
  • Geïsoleerd voor winddichtheid, koudebescherming en geluidsisolatie.

 

Structuur van het kippenhok

In tegenstelling tot veel bouwinstructies voor duurzame kippenhokken die op het internet te vinden zijn, is ons kippenhok niet gebaseerd op een basisconstructie die ter plaatse uit constructiehout is samengesteld. Het basisidee van de door ons ontworpen versie is gebaseerd op een modulaire lichtgewicht constructie, waarbij de afzonderlijke onderdelen – wanden, vloer, plafond, vloer en plafond – afzonderlijk geprefabriceerd worden als kozijnen, afgedekt met multiplexplaten en alleen op de bouwplaats geschroefd, geïsoleerd en vervolgens op de bouwplaats geplanked of geblindeerd worden.

Na de verbinding vulden we deze met houtvezelisolatie, gebruikten we een bekistingsplaat als vochtbestendige vloer in het interieur en sloten het dakelement aan de bovenzijde af met OSB-panelen – in het interieur werden geen OSB-panelen gebruikt om de giftige emissies te verminderen. Aan de buitenkant hebben we de stal afgedekt met tand en groef planken van sparrenhout.

Zoals reeds vermeld in onze instructies voor de bouw van een verhoogd bed, is de beste manier om aan hout te komen een houtcentrum, dat wil zeggen een in hout gespecialiseerde bouwmarkt. Daar krijg je de goederen meestal goedkoper dan in carpentries, het assortiment is natuurlijk groter en de kwaliteit is veel beter dan in de grote doe-het-zelf ketens. Het dak was bedekt met trapeziumvormige golfplaten van PVC.

Deze zijn zeer weerbestendig, licht, gemakkelijk te verwerken en goedkoop (deze zijn het best te koop in een goed gevulde bouwmarkt). Alle houten oppervlakken aan de buitenzijde zijn geschilderd met Osmo landhuisverf. Vanwege de betere verwerkbaarheid zouden we de eenmalige glazuur HSPlus van Osmo weer gebruiken voor het volgende bouwproject.

Beide producten zijn gebaseerd op natuurlijke olie en zijn na het drogen onschadelijk voor mens, dier en plant. Binnen hebben we het tiny house geschilderd met de verf van het kippenhok van de kalkwinkel, die zich al heeft bewezen in het kleine quarantaine kippenhok.