CI productions
Image default
Kinderen

Hoe werken radiogolven?

Radiogolven zijn overal en nergens, bij coole bestuurbare auto’s, tot je nieuwe telefoon die je hebt gekocht op het internet. Radiogolven zijn namelijk dingen die je met jouw blote oog niet kan zien en kan voelen. Daarom zijn het hele speciale fenomenen, waarbij mensen gefascineerd kunnen raken door het bestaan van deze golven. Wat moet je dan precies zien bij radiogolven? Hoe kunnen we ze snappen en gebruiken voor onze toekomst. Want later wordt alles zonder kabel of andere hulpmiddelen gebruikt en gaan we over naar het gebruik van golven om onze signalen te versturen.

Wat zijn de golven precies?

Een radiogolf is een radiofrequente straling. Dit houdt in dat de golf een vorm is van een specifieke vorm van elektromagnetische straling met bepaalde golflengtes die uiteen kunnen lopen van bijvoorbeeld tien meter tot tien kilometer. Dit heeft te maken met het frequentiegebied van golf. Radiogolven worden gebruikt als een communicatietechniek. Denk hierbij aan het zien van golven als een hulpmiddel om informatie over te brengen van punt A tot punt B. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een radiozender in de auto. Door radiogolven kan je het geluid en dus de informatie binnenkrijgen in de auto vanaf het radio kantoor.

Verder details over radiogolven

De zender die de radiogolven uitzendt kan gezien worden in verschillende vormen. Je hebt hele hoge en grote antennes van de radio kantoren om een groot bereik te creëren. En dan heb je de kleinere antennes bijvoorbeeld op de van een oude auto, hiermee is bedoeld om alleen de signalen binnen te krijgen op een specifiek punt en daarom is het een kleiner formaat. De radiogolf dient als drager en kan verschillende soorten informatie bevatten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spraak, geluid, beeld, en andere soorten data. Tegenwoordig gebruiken we veel golven zoals de kort golf, deze golf is best voor de soorten techniek die we tegenwoordig gebruiken.